Evaluatie en verbeterplan voor een QC laboratorium in Nederland

Een internationale producent van voedsel additieven wil het kwaliteitsniveau en de doorloopsnelheid van het QC laboratorium verbeteren.

Men heeft twee doelstellingen:

1. Verhogen van het kwaliteitsniveau en doorgroeien naar een ISO 17025 geaccrediteerd laboratorium.

2. Efficiënter werken en als gevolg daarvan voldoen aan de vereiste korte levertijden van de productie faciliteit.

In juni 2014 voerde KAIN een externe audit uit en evalueerde de huidige performance van het laboratorium. Het onderzoek bevatte zowel een analytisch chemisch inhoudelijk als een organisatorisch/kwaliteitsmanagement deel. De gevonden knelpunten en verbeterpunten werden in een evaluatie rapport gepresenteerd. Dit rapport bevat tevens een verbeterplan met enkele concrete aanbevelingen.

Inhoudelijk bleek er met name winst te boeken door de gebruikte analyse methodes te moderniseren. Dit zou de methodes minder omslachtig, foutgevoelig en arbeidsintensief maken. Het rapport bevatte een aantal compleet uitgewerkte voorstellen tot methode optimalisatie die de kwaliteit, doorlooptijd en efficiëntie van het laboratorium aanzienlijk zouden verhogen.

Daarnaast werden aanbevelingen gedaan om tot een ISO 1025 geaccrediteerd laboratorium te komen. Handvaten werden aangereikt om op een goede manier methodes te valideren, werkvoorschriften op te stellen en de kwaliteit van analyses te controleren en waarborgen.

Opdrachtgever is blij met het resultaat en gebruikt het rapport als leidraad om de doelstellingen te verwezenlijken.